Eigen keuze, samen sterk: duidelijkheid geeft zekerheid voor arbeidsmarkt en pensioenen

De huidige discussie omtrent het pensioen laat zien dat wat mensen denken te krijgen vaak in schril contrast staat met wat mensen daadwerkelijk zullen krijgen. Doordat ‘pensioen’ jarenlang werd voorgesteld als een garantie heeft het iets weg van een black box: er wordt ‘iets’ ‘ergens’ ingestopt en wat er precies uitkomt is van latere zorg. Die zorg om hun pensioen zouden mensen eigenlijk in een eerder stadium moeten voelen.

Daarnaast is de arbeidsmarkt veranderd, maar het pensioenstelsel niet. Dit is vreemd, omdat tijdens het werkzame leven immers het pensioen wordt opgebouwd. Zonder arbeid geen pensioen. Het geschrift Eigen Keuze, Samen Sterk: duidelijkheid geeft zekerheid voor arbeidsmarkt en pensioenen concludeert dat het roer radicaal om moet en het huidige systeem op slot zit. De werkgroep bepleit een nieuw pensioenstelsel, waarin sprake is van veel meer individuele keuzevrijheid, voorzien van flankerend arbeidsmarktbeleid.

Bij de opstelling van het geschrift Eigen keuze, samen sterk: duidelijkheid geeft zekerheid voor arbeidsmarkt en pensioenen waren betrokken: Dian van Leeuwen-Schut (voormalig VVD voorzitter), Raymond Brood (Directeur Health & Benefits, Mercer), Hans Kadiks (bestuursvoorzitter Scaping), Dieuwertje Kuijpers (medewerker Teldersstichting en scribent), Peter Rauwerda (ondernemer), Patrick van Schie (directeur van de Teldersstichting) en Jørgen Sørensen (voormalig directeur HR, DSM).


Download preview Terug
Alleen abonnees kunnen mee debatteren. Word abonnee!