Liberaal Journaal: Vooruitgang

In 1952 sprak toenmalig fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer P.J. Oud de woorden: ‘Er is in de VVD-fractie niet één lid dat niet vooruit wil, maar er is daarin ook niet één lid, dat vooruit wil langs de socialistische weg’. Dit citaat illustreert de ambiguïteit van het begrip vooruitgang. Wat voor de één vooruitgang is, kan in de ogen van de ander grote achteruitgang betekenen. Wat onder vooruitgang wordt verstaan, kan daarom al snel als subjectief worden afgedaan – ook door liberalen, die de individuele vrijheid in hun politieke denken centraal stellen.

 

Maar betekent dit, dat we vanuit liberaal perspectief niets over vooruitgang kunnen zeggen? Zeker niet. Want ook het liberalisme staat ergens voor. In verschillende contexten en vanuit verschillende perspectieven onderzoeken we in deze editie wat vooruitgang voor liberalen kan betekenen.

 

De technologie heeft de afgelopen eeuwen enorme vooruitgang geboekt. Maar zijn we er in de loop van de geschiedenis ook in moreel opzicht op vooruit gegaan? En zijn liberalen nu eigenlijk wel progressief of eerder conservatief? Worden we van vooruitgang gelukkiger? Onze computer heeft af en toe een update nodig. Maar kunnen de mensenrechten in ons digitale tijdperk onderhand niet ook eens een update gebruiken? Het zijn slechts enkele vragen die aan bod komen.

 

Klik hier om de digitale versie van Liberaal Journaal te openen. Veel leesplezier gewenst!

Alleen abonnees kunnen mee debatteren. Word abonnee!